DIGITÁLNÍ DŮVĚRA V PRAXI

Maraton elektronického podpisu a digitální důvěry

Pozitivní příklady digitalizace z praxe, klíčové milníky, ale i praktické obtíže a maraton komplikovaných rozhodnutí. Digitalizační maraton byl jedním z témat devátého ročníku konference Digital Trust & Paperless 2023.

Digitalizace s papírem

Po desetiletích úsilí o digitalizaci business procesů jich nadále řada začíná nebo končí papírem. Data jsou v systémech, dokumenty vznikají elektronicky a mnohdy automaticky, ale když dojde na uzavírání smlouvy, stvrzení dohody podpisem a onboarding zaměstnance nebo zákazníka, přichází na řadu starý dobrý papír. Není od věci ptát se: proč jsme uvízli v době papírově-digitální?

Digitalizační maraton

Jednoduchá odpověď zní: protože to není jednoduché. Přechod od šanonů k DMS nebo ERP nebyl ani rychlý, ani levný, přesto to byla ta jednodušší část digitalizace. Pokud se na úplnou digitalizaci business procesů díváte jako na uběhnutý maraton, pak je většina organizací na pověstném třicátém pátém kilometru. Krizovém kilometru. Doposud jste se nemuseli ohlížet na svět venku. Je to váš business, vaše nápady, vaše peníze a váš způsob řešení. Plně digitální propojení vašich business procesů s externím světem zákazníků, business partnerů, úřadů, ale i se zaměstnanci v rámci HR procesů vyžaduje jednotný obecně uznávaný a legislativně zakotvený řád. Proto se na „35. kilometru“ potkáte s legislativou (českou i evropskou), technickými i procesními standardy, certifikovanými technologiemi, procesy spojenými s kvalifikovaným podpisem a elektronickou identitou, potřebou dlouhodobé ověřitelnosti a legislativní platnosti elektronických dokumentů a transakcí. Potkáte se se světem digitální důvěry.
Od tohoto kilometru začíná běh do kopce. Na každou otázku dostanete dvě protiotázky v jazyce jiného kmene. Zaměřme se na to základní, co v digitální důvěře potkáte.

Kde máme začít?

Dříve, než koupíte první licenci nebo službu, přemýšlejte a připravte si strategii. Řekněte si, jak fungujete, jak chcete fungovat, co si od digitalizace slibujete a v jakých oblastech. Chcete ušetřit? Chcete více zákazníků? Chcete zrychlit procesy nebo chcete dohnat konkurenci? Žádný důvod není malicherný, je váš.

Kolik to bude stát?

Čím lépe si rozmyslíte strategii, tím méně budete muset investovat. Digitalizace není za korunu, to je pravda, ale zároveň se nemusí jednat o luxus. Pokud dokážete vybudovat centrální řešení digitální důvěry a využít synergie napříč společností, pak i poměr cenovka vs přínos bude přijatelnější, než když každé oddělení digitalizuje svou vlastní cestou.
Strategie vám umožní navrhnout si pro sebe optimální řešení a stanovit plán: mimo jiné vám umožní rozhodnout se mezi „on premise“ či „on demand“ řešením a s tím spojenými modely financování. Protože asi to nejdražší na digitalizačních projektech je změna plánů za běhu.

To si naprogramujeme sami nebo ne?

Ne. Digitální důvěru, která na vás čeká za třicátým pátým kilometrem, si sami nenaprogramujete. Také není z mnoha důvodů dobrou praxí chtít řešení po dodavatelích business aplikací. Můžete dělat různé přískoky, které vytvoří iluzi pokroku, ale v dlouhodobém horizontu vás spíš zatíží. Většina perspektivních projektů končí na slově „jenom“. Jenom doprogramujeme, jenom trochu změníme, jenom…
Abyste uspěli, je vhodné změnit paradigma. Digitální důvěra je multidisciplinární aktivita, která vyžaduje specializované know-how, znalost legislativy, certifikované produkty a řešení, certifikované výrobce a schopnost držet krok se změnami legislativy i technologických standardů. V digitální důvěře se vyplatí nastavit myšlenkové paradigma „as a service“ a naučit business aplikace čerpat centrální služby digitální důvěry nezávisle na způsobu implementace „on premise“ nebo „on demand“.

Digitalizace je o rozhodnutí

Nemusíte dělat nic. Jistě se najde mnoho důvodů, proč to je nejlepší cesta nebo proč vše minimálně odložit. Dnes ani zítra pravděpodobně nepoznáte rozdíl.
Nebo se rozhodnete, že business procesy digitalizovat chcete. Pak vás čeká řada složitých rozhodnutí a na jejich konci proměna v moderní a konkurenceschopnou společnost. Konference Digital Trust & Paperless 2023 je místem, kde lze nalézt inspiraci (a možná i odvahu) pro taková rozhodnutí. Poučit se z příběhů organizací, které již digitalizací žijí, a poslechnout si názory předních domácích i zahraničních odborníků.

Články s podobnou tématikou

2023-11-10T12:42:00+01:00
Přejít nahoru